יום שלישי, 26 בנובמבר 2024

מוז"א, מוזיאון ארץ ישראל, תל אביב, העניק לראשונה בטקס חגיגי את הפרס לצילום ע"ש ורנר וענת בראון, מאת: שרית יוכפז

 


                                                                  אבי נשר צילום דנה קופל


מוז"א, מוזיאון ארץ־ישראל תל־אביב,

והקרן להנצחת מורשת ורנר וענת בראון,

העניקו לראשונה בטקס חגיגי את הפרס לצילום ע"ש ורנר וענת בראון לשנת

2024 - הצלמות הזוכות הן ורדי כהנא ומיכל בראור

עוד נפתחו בערב זה שתי תערוכות:


"
פיזיס" של האמניות מירב הימן ואילת כרמי, באוצרותה של גליה בר אור,

והתערוכה "תל אור - מצלמות אנלוגיות", באוצרותו של גיא רז.



צילום ורדי כהנא

מוז"א, מוזיאון ארץ ישראל, תל אביב, העניק לראשונה בטקס חגיגי את הפרס לצילום ע"ש ורנר וענת בראוןיוזמה משותפת למוזיאון ולקרן להנצחת מורשת ורנר וענת בראוןוזאת בהתאם לצוואתם וחזונם של בני הזוג, אשר שמו לעצמם למטרה לטפח את תחום הצילום בישראלטקס הענקת הפרס, אשר מצטרף למפעלי הפרסים החשובים בתחום האמנות בישראלנועד להפוך למסורת ולהיערך כל שנה במוז"א.

האירוע נערך במעמד מנכ"ל מוז"א עמי כץ ומר יהודה בראון נצר למשפחת בראון ונאמן (משותף) הקרן להנצחת מורשת ורנר וענת בראון, ובהשתתפות רז סמירה סמנכ"לית ואוצרת ראשית של המוזיאוןגיא רז אוצר הצילום של מוז"אעו"ד צפנת שובל נאמנת הקרן להנצחת מורשת ורנר וענת בראון ומוזמנים נוספים.

בפרס לצילום לאמנית בכירה זכתה הצלמת המוערכת ורדי כהנא אשר קיבלה מענק כספי על סך 50 אלף ₪, בפרס לאמנית צעירה זכתה הצלמת מיכל בראור אשר קיבלה מענק כספי על סך 30 אלף ₪. השתיים נבחרו מבין מאות צלמות וצלמים שהגישו את מועמדותם לפרס.

בנוסף, הצלמים אלכס ליבק ורונית שני זכו באות כבוד מטעם ועדת הפרס על תרומתם המשמעותית לתחום הצילום בישראל וכהוקרה על פועלם רב השנים והישגיהם המרשימים בשדה הצילום הישראלי
את האירוע חתמה הרצאתו של הבמאי אבי נשר בנושא "אני מצלמה: בין קולנוע לצילום".

עוד נפתחו בערב זה שתי תערוכות: "פיזיס" של האמניות מירב הימן ואילת כרמי, באוצרותה של גליה בר אור, והתערוכה "תל אור - מצלמות אנלוגיות", באוצרותו של גיא רז.


דנה קופל

עמי כץ, מנכ"ל מוז"א: "מוז"א גאה להעניק השנה לראשונה את הפרס לצילום על שם ורנר וענת בראון, המצטרף למפעלי הפרסים החשובים בתחום האמנות בישראל בכלל והצילום בפרט. פרס בראון לצילום, יוזמה משותפת למוזיאון ולקרן להנצחת מורשת ורנר וענת בראון, נערך זו השנה הראשונה ונועד להיערך כול שנה במוז"א ולהפוך למסורת. הקרן להנצחת מורשת ורנר וענת בראון מעניקה את הפרס בשיתוף מוז"א, בהתאם לצוואתם וחזונם של בני הזוג, אשר שמו לעצמם למטרה לטפח את תחום הצילום בישראל. הצילום היה מרכז עולמם של ורנר וענת, והאפשרות שניתנה לנו לתמוך בצלמים ולהוקיר את פעילותם עוד בחייהם, היא זכות גדולה."

יהודה בראון, נאמן קרן בראון: "ורנר וענת בראון היה צלמים מוכשרים. ורנר, כבר מגיל צעיר, כאשר התוודע למצלמה החליט שזה יהיה מקצועו. המצלמה הייתה עליו בכל אירוע ובכל מקום, מוכן לתפוס כל רגע. ורנר לא היה דברן גדול, מה שהיה לו להגיד אמרה המצלמה. לא בכדי ורנר האריך חיים ועבר את גיל המאה. ענת אשתו השנייה אף הייתה צלמת מוכשרת בעצמה. ורנר היה מוכן לעשות הכל על מנת לתפוס תמונה טובה גם אם זה כלל סכנת חיים. ורנר היה הרפתקן וחיפש תמיד תחומי צילום חדשים, סלל דברים שעוד לא נפרצו בתחום הצלם בארץ."

על הזוכות:

בפרס לאמנית בכירה זכתה הצלמת ורדי כהנא.

ורדי כהנא, נולדה בתל אביב ב־1959. היא צלמת, אוצרת ומרצה לצילום, מוכרת ועטורת פרסים. כהנא מצלמת פורטרטים שיש בהם מבט מקומי, חברתי ואנתרופולוגי. יצירתה האמנותית כוללת סדרות של עבודות בפורמטים משתנים.

מתיעוד משפחתה הענפה בסדרה "משפחה אחת" המשקפת את גווניה הרבים של החברה הישראלית, דרך תערוכתה הנוכחית ״מחזור 2007״ העוקבת לאורך שנים אחר התבגרות חבורת צעירים מקומית, ועד לספר "פורטרט ישראלי" המאגד דיוקנאות של אנשי מפתח בחברה הישראלית. הזליגה בין הפורטרט המגזיני לעולם האמנות והטשטוש בין תחומים שבעבר היו מובדלים, מקבלים משנה תוקף ביצירתה ומזינים האחד את האחר. עבודותיה האישיות מוצגות במוזיאונים ובגלריות בארץ ובעולם, וצילומי הפורטרטים שצילמה פורסמו במשך ארבעת העשורים האחרונים במוספי העיתונים המובילים בארץ, ובכתבי עת בחו"ל. בנוסף לתערוכות בגלריות ובמוזיאונים, הציגה כהנא בעשור האחרון, מספר תערוכות חוץ, שנועדו למקד את המבט בפריפריה החברתית בישראל, ולהגביר את המודעות לצרכיה הייחודיים.

כהנא אצרה לאורך השנים מספר תערוכות צילום, קבוצתיות ויחידות, והיא חברת מערכת ב״עדות מקומית״, תערוכת צילום העיתונות השנתית החשובה בארץ המציגה במוז"א.

תצלומיה נמצאים באוספים רבים: מוזיאון ישראל, מוזיאון תל אביב לאמנות, אוסף משכנות שאננים בירושלים, מוזיאון פראטו באיטליה, מוזיאון קאמר בג׳קסונוויל פלורידה, מוזיאון בלוק באוניברסיטת נורת׳ווסטרן, המוזיאון היהודי באמסטרדם, המוזיאון היהודי בבריסל, ובאוספים פרטיים רבים בארץ ובחו"ל.

כהנא זכתה בפרס ע"ס 50,000 ₪.

בפרס לאמנית צעירה זכתה הצלמת מיכל בראור

מיכל בראור נולדה בצפת ב־1984, מתגוררת בתל אביב ופועלת ומציגה בישראל ובעולם. בראור סיימה בהצטיינות את לימודיה לתואר ראשון במחלקה לצילום בבצלאל בשנת 2008, ובשנת 2013 סיימה בהצטיינות את לימודי התואר השני במחלקה לצילום ב־ Royal College of Art בלונדון.

"עבודותיה של בראור חושפות ומשתמשות בכוח הטמון בהפיכת אובייקטים לידע. באמצעות חקירה של מערכות המידע, האובייקטים והמוסדות הקיימים, היא חושפת את היסודות המשמשים להבניית ההיסטוריה והזהויות שלנו. היא נמשכת למערכות, מוסדות ומקומות שהוקמו במטרה להשליט סדר בכאוס של ההיסטוריה והזהויות שלנו על ידי פעולות של קטלוג, סיווג וארגון, ורבות מעבודותיה מתייחסות למוסדות ספציפיים. הן מאתגרות את הארגון והסיווג של המקום ממנו הן נוצרו ושבו הן מוצגות." (מתוך: טקסט מלווה שהות אמנית באתר (ARTPORT

כיום היא מרצה לצילום במוסררה – בית ספר לאמנות וצילום בירושלים. עבודותיה נמצאות באוספי מוזיאון תל אביב לאמנות ובמוזיאון פתח תקווה לאמנות.
בראור זכתה בפרס ע"ס 30,000 ₪.

ועדת השיפוט:

ד"ר סימון פוסטר, אוצרת ראשית, מוזיאון הפינקוטק דר מודרן במינכן

סטפני אודנטהל, אוצרת עצמאית ומאז 2004 מנהלת ואוצרת את הקרן של אלפרד ארהרדט

רז סמירה, סמנכ"לית ואוצרת ראשית במוז"א



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

המלצה על סרט "שלוש חברות" . שרית יוכפז

https://youtu.be/XYUad2bVUSk                           שלוש חברות השתתפו בתחרות הרשמית פסטיבל ונציה ראיתיאת הסרט  בהקרנה  בסינמטק תל אביב ג...