"מעלים זיכרון": יוצרי התוכן המובילים בישראל מחברים את הדור הצעיר לעדויות ניצולי השואה דרך האינסטגרם.
יוצרי התוכן
ינגשו את עדויות ניצולי השואה לבני הנוער, במטרה לשמר את זיכרון השואה ולהעלות את המודעות לכך שרבים מהניצולים חיים בעוני ובמחסור; בין המשתתפים – אנה זק, יעל שלביה, רותם כהן, סטטיק ובן אל, נעה תשבי, אלה לי להב ומשה פרץ
***
הפרויקט המיוחד של Meta בישראל וארגון לתת יוצא לדרך בפעם השנייה, אחרי הצלחה חסרת תקדים בשנה שעברה – יותר מ-3.1 מיליון צופים נחשפו לפרויקט וגויסו 500,000 ₪ למען ניצולי שואה נזקקים
ביום הזיכרון לשואה ולגבורה, שיצוין בכ"ז בניסן תשפ"ב, 27-28 באפריל 2022, ייצא לדרך "
מעלים זיכרון" - פרויקט מיוחד שיזמו חברת Meta בישראל וארגון לתת, במטרה לחבר את הדור הצעיר לעדויות ניצולי השואה, להעלות את המודעות לכך שרבים מניצולי השואה בישראל חיים בעוני ולגייס תרומות שיסייעו לאותם ניצולים לחיות את שארית חייהם בכבוד. בפרויקט ייקחו חלק אמנים, יוצרי תוכן ומשפיענים, שינגישו לקהל את סיפורי הגבורה של ניצולי השואה דרך חשבונות האינסטגרם וישמיעו את קולם. הפרויקט יוצא לדרך זו השנה השנייה על רקע הצלחת הפרויקט בשנה שעברה, במסגרתו נחשפו יותר מ-3 מיליון גולשים (יוניקים) ברחבי הרשתות החברתיות לסיפורי הניצולים, וגויסו 500,000 ₪ עבור ניצולי שואה החיים מתחת לקו העוני באמצעות ארגון לתת.
לפרויקט התגייסו האמנים, יוצרי התוכן והמשפיענים המובילים בישראל, אחריהם עוקבים מיליוני צעירים. בין המשתתפים (לפי סדר הא'-ב'): קים אור אזולאי (589K), אור אלקיים (56.8K), אגם בוחבוט (434K), קורין גדעון (293K), גלגלצ (123K), עידו גרינברג - מיסמס (142K), רוני דלומי (162K), הצינור (647K), שיר זוארץ (51K), אנה זק (1.4M), עומר חזן 365K)), רותם כהן (285K), לירן כוהנר (234K), אלה לי להב (189K), אורי לייזרוביץ' (111K), שגב משה (229K), פרוגי (247K), משה פרץ (530K), לירן רוסו – סטטיק (607K), יעל שלביה (1.4M), בן אל תבורי (512K), נעה תשבי (250K). לפרויקט יצטרפו גם עשרות קהילות פייסבוק במהלך יום השואה כחלק ממבצע גיוס תרומות עבור ניצולי שואה נזקקים, לרבות פשפשוק (607K), אבא פגום (132K), מאמאמשפוחה (57K), נשים מדברות נדל"ן (25K), מנהלי שיווק מצייצים (19K), חיסוני קורונה בין חברים (55K), קבוצת הנדל״ן של ישראל (56K), הורות בזכות (247K), נתקעתי עם (207K) ועוד.
במציאות בה העדויות החיות הולכות ומתמעטות משנה לשנה, שימור זיכרון השואה הופך לסוגייה לאומית חשובה מאין כמותה – אך ככל שחולף הזמן, הדור הצעיר מתקשה להתחבר לתכני ההנצחה המסורתיים. בני נוער רבים כבר לא מכירים ניצולי שואה באופן אישי ולא שמעו ממקור ראשון את סיפורי הגבורה; הצעירים, שהתרגלו לצרוך תוכן מהיר, קליט ומונגש דרך ערוצים אלטרנטיביים כמו הרשתות החברתיות, כבר פחות מסוגלים להאזין לעדויות באורך מלא, שאינן מותאמות לדפוסי צריכת התוכן שלהם. כתוצאה מכך, קיים חשש אמיתי שבני הנוער לא יתפסו את גודל האירוע ואת מידת השפעתו על ההיסטוריה של העם היהודי.
"מעלים זיכרון" שואף לתווך ולהנגיש את עדויות הניצולים לבני הנוער, על מנת לגשר על הפער הבין-דורי ולהבטיח את שימור הזיכרון הקולקטיבי בקרב הדור הצעיר, בדרך שרלוונטית לו ומדברת אליו. במסגרת הפרויקט, יוצרי התוכן והאמנים המובילים בישראל הגיעו לסדרת מפגשים אינטימיים עם ניצולי השואה על סיפור גבורתם בזמן המלחמה ועל חייהם כיום. הידוענים, אשר תיעדו את המפגשים דרך הטלפון הנייד שלהם, יארחו את ניצולי השואה בשורת קטעי Stories אותנטיים שיעלו לחשבונות האינסטגרם שלהם בערב יום השואה – וישודרו בפרופיל שלהם במהלך יום השואה. כך, המשתתפים יעניקו חשיפה משמעותית לסיפורי הגבורה בעבר, ולמצוקות כיום, באופן שמדבר בשפה של הדור הצעיר ומשתמש בפלטפורמות בהן הוא נמצא. המפגשים יעלו את המודעות לחשיבות זיכרון השואה ויעודדו את העוקבים לתמוך בניצולי השואה שחיים בעוני ובבדידות.
לפי נתוני הרשות לזכויות ניצולי שואה במשרד לשוויון חברתי, בישראל חיים כיום 165,800 ניצולי שואה, ומתוכם כ-50,000 מקבלים הבטחת הכנסה – הם אינם יכולים לספק את צרכיהם החיוניים וחיים במחסור ובמצוקה כלכלית. בנוסף לכך, 15,324 ניצולי שואה בישראל נפטרו במהלך שנת 2021. בפרויקט "מעלים זיכרון" השתתפו השנה ניצולי שואה מרחבי הארץ, חלקם נתמכי "סיוע לחיים" - תוכנית ייעודית של ארגון לתת אשר נועדה להעניק מעטפת תמיכה הוליסטית ולספק את הצרכים החיוניים הדרושים לקיום בכבוד של ניצולי שואה נזקקים. ניצולי השואה המשתתפים ב-"מעלים זיכרון" הם: ישראל פרובקביץ, רחל ומורדי (מרדכי) פישר (אח ואחות), אביבה לנדאו, יוסף ברקה, יוסף גייטנר, סופיה (שרה) בנימין, טובה רוזנקויט, אביבה ברוור, לאוניד בלקין, אהרון סגל, שמעון גרינהוייז, גדעון לב, עמרם פימה, מלכה ירון, סוניה ינוביץ, חיים רוזביין, סוזן רייטו, סילבן ברכפלד, פנינה פרחי, מרים לפיד ושוש טריסטר.
חברת Meta בישראל וארגון לתת מקווים שהמצג האותנטי של סיפורי הגבורה ומציאות ניצולי השואה בישראל יציפו שיח חשוב סביב שימור הזיכרון ויניעו מעורבות חברתית למען דור הניצולים, כל עוד הם עדיין איתנו והדבר אפשרי.
עדי סופר-תאני, מנכ״לית Meta בישראל: "בשנים אלו אנחנו זוכים להזדמנות אחרונה לצאת מספרי ההיסטוריה ולשמוע את סיפוריהם של ניצולי השואה ממקור ראשון. אך במציאות של דור הולך ונעלם, מפעל ההנצחה המסורתי חייב להמציא את עצמו מחדש – כדי לגשר על הפערים הבין-דוריים ולהבטיח שהסיפורים הכל כך חשובים האלה ימשיכו לעבור מדור לדור. באמצעות הכוח האדיר של הרשתות החברתיות, פרויקט "מעלים זיכרון" מעניק במה לסיפורים המרגשים ומייצר חיבור אותנטי ובלתי אמצעי בין ניצולי השואה, יוצרי התוכן הבולטים בישראל והאנשים שצופים בהם מדי יום. אנחנו נרגשים לעזור במתן קול ובמה לניצולים, ליצור את החיבור בינם לבין הדור הצעיר, במקום בו הם נמצאים, ומקווים לעודד שיח, הקשבה, סקרנות ומודעות לסיפור השואה ולסיפורים של הניצולים".
ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "מעלים זיכרון הוא ניצחון בשלושה ממדים – גם דרך חדשנית למימוש זיכרון השואה והגבורה, גם העלאת מודעות והנעה לפעולה למען ניצולים ושורדי שואה החיים בינינו במצוקה ובמחסור וגם הנגשת בנושא לבנות ובני הנוער באמצעות האינסטגרם ומובילי דעה ברשתות החברתיות. העלאת זיכרון השואה, סיוע לניצולי שואה נזקקים וחיבור בני הנוער, חשובים דווקא בשנים אלה, בהן דור השואה הולך ומתמעט. לחברה הישראלית יש חלון הזדמנויות צר לעשות את הדרוש, על מנת ליצור המשכיות לזיכרון סיפורי השואה והגבורה בקרב הדור הצעיר, ולרתום אותם גם לעשייה עבור אלה שנותרו וזקוקים לסיוע".
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה