מוז"א, מוזיאון ארץ־ישראל תל־אביב,
שמח לבשר על פתיחתו המחודשת של הביתן לתרבות יהודית ולפולקלור
הביתן שוכן במבנה היסטורי בלב הבוסתן החדש של מוז"א ויש בו את אחד האוספים הגדולים והמרשימים בישראל של יודאיקה ופריטי אתנוגרפיה ופולקלור. בחודשים האחרונים עבר הביתן שיפוץ ושדרוג של המבנה ושל התצוגות.
בביתן תוצג תערוכת "כתבי לילה" של האמנית דפנה שלום, תצוגות חגי ישראל ומעגל החיים היהודי, אוסף הכתובות, תצוגת יודאיקה מקומית ועוד תערוכת שונות ומתחלפות
אוצרת הביתן: מאיה כהן מוסק
פתיחה לקהל הרחב: 31 במאי 2024
התצוגה המחודשת של הביתן משלבת תערוכות יודאיקה של חפצי קודש וחול עם פריטי פולקלור, תלבושות מעדות ישראל, תכשיטים וקמעות. לתצוגות הקבע נוספה זווית חדשה המשלבת עבודות אמנות עכשוויות, תרומות ורכישות חדשות, וחלל נוסף שבו יוצגו תערוכות מתחלפות; תערוכות אלה קושרות את המשמעויות התרבותיות, הדתיות והחברתיות של החפצים המסורתיים לזמננו.
לתערוכה "כתבי לילה" של האמנית דפנה שלום היא התערוכה המתחלפת הראשונה שתוצג בביתן. במרכז התערוכה מוצג ספר שמות שהפיקה האמנית בכתב ברייל, וכן עבודת הווידיאו "המבדיל" (2008) שבה מתורגם פיוט ה"הבדלה" לשפת הסימנים. המתח הקיים בין העתיק והעכשווי נוכח ביצירתה הרב־תחומית של דפנה שלום, העוסקת בנושאים כמו אֲחֵרוּת, מגדר, רוחניות וזהות. בגוף עבודות נרחב היא חוזרת לטקסים מיתיים, מפרקת אותם ובונה תחביר אישי וחומרי שבאמצעותו היא מעבדת פגיעות אנושית. התערוכה כתבי לילה משלבת יצירות מוקדמות ועבודות שנוצרו במיוחד עבורה, האחרונות משלבות פריטים מאוסף המוזיאון.
תצוגות חגי ישראל ומעגל החיים היהודי מוצגים חפצי יודאיקה מקהילות ישראל בעולם המאפיינים את אזורי מוצאם הגיאוגרפיים ושופכים אור על אורחות החיים היהודיים בחגים, בטקסים ובאירועי מעגל החיים. אחד המוצגים המיוחדים בביתן הוא מחזור תפילה מאויר מסוף ימי הביניים אשר ניתן למוז"א בהשאלה ארוכת טווח.
כמו כן מוצג אוסף הכתובות על עיטוריהן הטיפוסיים לארץ מוצאן ושלל מוטיבים סמליים. לצידן מוצגת רכישה חדשה של המוזיאון, עבודתה של אמנית הטקסטיל אדוה קרמר, "כתובה 2020" המעוררת דיון לגבי מוסד הנישואין בישראל של ימינו.
תצוגת יודאיקה מקומית, מספרת את תולדות אומנות עיצוב חפצי היודאיקה שהתפתחה בארץ החל מסוף המאה ה־19 ועד לשנות ה־80 של המאה העשרים. התהוות התרבות הישראלית והתמורות בה השפיעו על עיצובם של חפצי היודאיקה ועל הסמלים המשולבים בהם. לחפצים אלו היה תפקיד תרבותי-חברתי בבניית דמות היהודי החדש, החלוץ, הצבר, דרך משמעויות דתיות, חילוניות ולאומיות שנוצקו לחפצים.
בחלל מיוחד בתוך הביתן לתרבות יהודית ולפולקלור מוצג בית כנסת מהמאה ה־18 אשר הובא לפני חמישים שנה למוזיאון מקהילת טרינו ורצ'לזה באיטליה בחבל פיימונטה. ארון הקודש המרשים מעוצב בסגנון בארוק ורוקוקו שרווחו באותו זמן.
מנכ״ל מוז״א עמי כץ מסר: "זהו שילוב מרגש בין תהליך ההתחדשות המרשים שעובר מוז״א וחידוש האוסף בביתן והצגתו לציבור. הביתן לתרבות יהודית ולפולקלור היה סגור לציבור מאז ימי מגפת הקורונה ותזמנו את פתיחתו מחדש עם פתיחת בוסתן מוז״א על שם ג׳ק ג׳וזף ומורטון מנדל. זהו ביתן ייחודי ויוצא דופן שבמסגרת פתיחתו יחשפו אוצרות יודאייקה שהיו במחסני המוזיאון לצד תערוכה של אמנות עכשווית, דבר שמחזק את התמה של המוזיאון – חיבור בין עבר להווה."
מוז"א, מוזיאון ארץ־ישראל, תל־אביב
פתיחה: 31 במאי 2024
כתובת: מוז"א, מוזיאון ארץ־ישראל, תל־אביב. רח' חיים לבנון 2, רמת אביב, תל אביב
מחיר כרטיס: 52 ש"ח
ילדים עד גיל 18: ללא תשלום | חיילים: ללא תשלום (בהצגת תעודת חוגר)
סטודנטים: 35 ₪ | אזרחים ותיקים: 26 ₪
שעות פעילות:
שני, רביעי 10:00–16:00
שלישי, חמישי 10:00–20:00
שישי 10:00–14:00
שבת 10:00–18:00
בימי ראשון המוזיאון סגור
טלפון: 03-6415244
אתר אינטרנט: https://www.eretzmuseum.org.il/
עמוד פייסבוק: https://www.facebook.com/eretzmuseum/
עמוד אינסטגרם: https://www.instagram.com/eretzisraelmuseum/
קרדיט צילום ע"ג התמונות – מיכאל שבדרון/ לאוניד פדרול/ דליה נבעה/דפנה שלום
מומלץ.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה